Buraki są to warzywa korzeniowe będące skarbnicą wartości odżywczych. Ich właściowości lecznicze, są dobrze znane od dawna. Są pełne składników mineralnych, witamin, źródło błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy.Dzięki swojemu składowi, mają mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Kaloryczność buraków i ich wartości odżywcze.
Buraki, są idealne do stosowania na diecie, ponieważ są produktami niskokalorycznymi. Jednak ważne jest, że z powodu wysokiego indeksu glikemicznego, nie są zalecane w diecie cukrzycowej. Jeden, średniej wielkości burak waży około 100 g, W wadze 100 gramów, zawarte jest ok 40 kcal. Dla lepszego zobrazowania, kalorie jednego średniego buraka można porównać do połowy jabłka, dwóch łyżeczek cukru, lub pół szklanki coli,
Poza niską kalorycznością, buraki mają szereg innych zalet. W 100 g znajduje się:
- białko-1.6 g
- niska zawartość tłuszczu-0,2 g
- węglowodany- ok.10 g
- błonnik 2.5 g
Ponadto w 100g buraków, są witaminy:
- wit C-4 mg
- witamina B1- 0,03 mg
- witamina B2-0,04 mg
- niacyna zwana wit B3-0,33 mg
- kwas foliowy- 100 µg
- witamina B6- 0,07 mg
- witamina A- 34 IU
- witamina K – 0,2 µg
- witamina E-0,04 mg
Buraki w swoim składzie, oprócz witamin zawierają bogactwo minerałów. W 100 gramach buraków można znaleźć:
- 16 mg wapnia
- 0,8 mg żelaza
- 23 mg magnezu
- 40 mg fosforu
- 310 mg potasu
- 77 mg sodu
- 0,35 mg cynku
Buraki sa jednym z najzdrowszych warzyw. Nawet ugotowane buraki, nie tracą swoich wartości odżywczych. Zarówno gotowane, jak i surowe mają zbliżone ilości składników mineralnych.
Buraki, a właściwości zdrowotne.
Buraki regularnie spożywane, są świetnym wspomaganiem organizmu i lekarstwem, na różne schorzenia.Są dobrodziejstwem dla organizmu.
- pomagają obniżyć ciśnienie krwi
- dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, działają przeciwrakowo
- leczą niedokrwistość, anemię
- wzmacniają odporność
- obniżają poziom cholesterolu
- dodają energii
- wpływają na urodę i sylwetkę
- idealne dla kobiet w ciąży, zapobiegają wadom płodu
- wpływają pozytywnie na układ mięśniowy i pamięć
Buraki- wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Jest to tanie,pyszne warzywo, łatwo dostępne cały rok. Pełne wartości odżywczych i prozdrowotnych. W jednym warzywie łączy się niska kaloryczność, smak i walory zdrowotne.
Zastosowanie buraków w kuchni, jest wszechstronne- można użyć je na wiele sposobów, podawać w różnych formach:
- gotowane w zupach, sałatkach i daniach głównych
- pieczone, duszone lub smażone
- w formie zdrowych chipsów
- w formie przetworów
Buraki- połączenie zdrowia, ze smaczną przyjemnością i świetną sylwetką.
Podsumowując buraki są bardzo zdrowym, wysokoenergetycznym ale nie tuczącym warzywem. Ważne dla organizmu ,zdrowia,o niskiej kaloryczności. Zdecydowanie warto urozmaicić nim swoją dietę.
Doskonały smak, mało kalorii i ogromny wpływ na funkcje zdrowotne. Buraki są cennym dobrem dla organizmu człowieka i sposobem na uzupełnienie diety w składniki odżywcze. Wprowadzenie ich do diety to świetny sposób by zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie